- Client
EMI - Centre of Expertise Social Innovation
- Services
Research, Concepting, Interaction Design, Visual Design, Prototyping, User experience
EMI kwam met de opdracht om iets te ontwerpen voor de Afrikaanderwijk in Rotterdam met betrekking tot zorg. Wat dat zou worden waren we vrij in. Samen met nog drie CMD studenten ben ik op pad gegaan en na enige research liepen we tegen een probleem aan dat erg speelt in deze wijk. Het grootste deel van deze wijk wordt bewoond door mensen met een buitenlandse afkomst. Een veel voorkomend probleem is dat niet iedereen Nederlands spreekt. Ook als ze de taal wel kennen lopen ze nog regelmatig tegen obstakels aan. Het is bijvoorbeeld voor veel bewoners moeilijk om hun klachten uit te leggen aan de huisarts. Vaak moet er iemand mee die kan vertalen maar zelfs dan is het vaak nog lastig om uit te leggen wat voor soort pijn ze hebben.
Wist je dat we in de Nederlandse taal 62 soorten omschrijvingen van pijn hebben? Weet jij ze allemaal?
Weinig autochtonen kennen ze allemaal, laat staan als Nederlands niet je moedertaal is. Door de miscommunicatie die plaats vindt wordt er vaak een verkeerde diagnose gesteld. Hier heb ik met mijn team iets op bedacht.
We hebben een applicatie ontworpen die een aantal basisprincipes met de patiënt doorneemt nog voor dat ze naar de huisarts gaan. Door een vragenlijst te doorlopen waarbij gebruik wordt gemaakt van beeld kan de patiënt van te voren al aangeven welke klachten ze ervaren en waar. De vragenlijst wordt via internet aangeboden met een persoonlijke inlogcode, die je krijgt wanneer je een afspraak maakt. Ze kunnen het thuis invullen, maar ook naast de wachtkamer zijn er ruimtes aanwezig waar dit kan.
Tijdens het testen in de buurt kwam al snel naar voren dat de testpersonen maar al te graag zo’n optie zouden willen hebben. De paar basis vragen die worden gesteld aan het begin zijn in te stellen in je eigen taal en verder werkt het met beeld. Door dit voorafgaand aan het bezoek in te voeren zouden ze zich zekerder voelen hebben ze aangegeven. Ook Nederlandse testpersonen zagen de vragenlijst als een uitkomst en zouden het zelf ook prettig vinden ook al beheersen ze de taal wel.
Ons product werd samen met nog een ander team als beste beoordeeld en we mochten presenteren bij een bijeenkomst met onder andere de burgermeester van Rotterdam en betrokkenen bij projecten in Rotterdam.